Hem / Hur gör jag nu?

Hur gör jag nu?

När någon nära oss, en anhörig eller vän, lämnar oss ställs vår tillvaro på ända. Sorgen drabbar oss i olika skeden i livet. Ibland kommer den plötsligt, ibland väntad och stillsam. Oavsett vilket har få livshändelser så stor påverkan på våra liv som när någon nära oss avlider. Ett dödsfall väcker många frågor, inte minst om det praktiska runt omkring. Vad gör jag när det ofattbara inträffat?

Oavsett i vilken situation Ni befinner Er, är Ni i trygga händer i kontakten med oss på Jensens. Vi har lång erfarenhet av begravningar och finns till hands för att vägleda Er i vad som bör ombesörjas direkt och vad Ni kan vänta med. Genom hela förtroendeuppdraget Ni ger oss, oavsett var Ni befinner Er i världen, hjälper vi Er med vad Ni behöver tänka på för att ge den bortgågne ett personligt och varmt avsked. Läs mer nedan om vad som händer vid ett dödsfall eller några utvalda sidor här nedan:

- Våra kontor har alltid jourtjänst dygnet runt - kontakta oss

- Inför det personliga mötet - läs mer om mötet med begravningsbyrån. Här kan du också ladda hem en checklista inför samtalet.

- Varför välja Jensens Begravningsbyrå

- Borgerlig begravning

Hämtning och transport

Vid dödsfall på ett servicehem eller i det egna hemmet, behöver den avlidne hämtas och föras till närmaste kapell/kylrum. Innan detta görs behöver en läkare, eller i vissa fall sjuksköterska, ha hunnit konstatera dödsfallet. Vi finns tillgängliga för såväl rådgivning som transporter, hela dygnet, årets alla dagar. Läs mer >>

Vid dödsfall på sjukhus

I det fall någon avlidit på ett sjukhus ombesörjer sjukhuspersonalen att den avlidne kommer till ett kylrum. Den avlidne ligger kvar där till de praktiska besluten på begravningsbyrån har tagits. Om någon anhörig önskar ta ett personligt avsked bör sjukhuspersonalen kontaktas omgående innan transporten till kylrummet görs. Det går även bra att ordna ett personligt avsked i efterhand genom oss på begravningsbyrån.

Kontakta oss dygnet runt, klicka här för kontaktuppgifter >>

Personligt avsked

Ett stillsamt avsked vid den egna sängen i direkt anslutning till dödsfallet är ett fint sätt att få ta adjö i en naturlig och bekant miljö. Det går också att ordna ett senare avsked om anhöriga önskar., exempelvis på sjukhuset eller i kyrkans kapell. Även om du varit med vid dödsfallet eller har sett den avlidna på dödsbädden kan det kännas värdefullt att se den döda i kistan. Du får då en bekräftelse på att personen är död, vilket kan underlätta sorgearbetet men också att rätt person ligger i kistan. Glöm vid detta tillfälle inte bort barnen och ungdomarna. De behöver också se för att förstå. Om de inte får denna möjlighet kan de bygga upp en fantasibild som är värre än verkligheten. I samband med det personliga avskedet kan man, om man vill, lägga ner en minnessak eller brev i kistan. Vi hjälper dig, med små medel, att göra avskedet fint och personligt.

Kontakt med begravningsbyrån

Vi finns alltid tillgängliga och vi har jour dygnet runt för att hjälpa Er i samband med ett dödsfall. Det är bra att i ett tidigt skede kontakta oss per telefon. Ofta har Ni som anhöriga frågor och vi vill finnas till för att kunna besvara dessa. Det är oftast bättre att ställa Era frågor snart, känn därför alltid att Ni kan ringa oss för att få svar på Era funderingar. Ibland kan det bara underlätta att få någon att prata med om vad som sker härnäst. Just Era behov och önskemål kommer alltid i första hand i samband med en begravning. Om Ni känner Er osäker inför allt som ska ordnas - Ni är inte ensam. Många människor har ingen eller väldigt liten erfarenhet av begravningar. Därför finns vi. Vårt uppdrag är att vi förvaltar Ert förtroende och vi arbetar för att uppfylla Era önskemål. Ring oss gärna så berättar vi mer och eventuellt bokar vi in en tid för personligt möte, där vi i lugn och ro går igenom Era önskemål. Läs mer om besöket på begravningsbyrån. Vi kommer gärna hem om Ni hellre vill att vi gör ett besök hos Er. Kontakta oss >>