Klädsel vid begravning

Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Men även när det inte finns några uttalade krav om begravningsklädsel, kan det kännas bra att klä upp sig. Det är dels ett sätt att förbereda sig själv inför begravningen, dels ett sätt att visa respekt och sitt deltagande.

Det vanligaste idag för män är mörk kostym (kavaj). Svart slips är alltid korrekt. De som tillhör de närmaste kan även ha vit slips. Slipsar för begravning finns att köpa på något av våra kontor.

För kvinnor kan det innebära, mörkt dräkt, klänning, kjol, byxor, mörka strumpor och en vit scarf alternativt halsduk.

Vi får ofta frågor kring vilken färg man bör ha på slipsen. Ett korrekt svar är alltid: Sitter man på familjens sida i kyrkan är alltid vit slips vedertaget. Sitter man på vännernas sida i kyrkan är alltid svart slips vedertaget. Detta ska dock ses som ett modernt sorgeuttryck, då det förr i tiden alltid var vedertaget med vit slips, för samtliga kyrkobesökare vid en begravning. Tiderna förändras dock och idag ses alltid svart slips som ett korrekt alternativ när man inte riktigt vet vad som gäller. Kontakta gärna oss på begravningsbyrån för vidare information. Hos oss kan Ni även köpa vita och svarta slipsar.

Liten lathund:

Relation till den avlidneVit slipsSvart slips
MakeJANEJ
BarnJANEJ
BarnbarnJANEJ
Syskon/SyskonbarnValfrittValfritt
KusinValfrittValfritt
God vänNEJJA
GranneNEJJA
KamratNEJJA

Tänk på att ovanstående bara är en vägledning. Som syskon, syskonbarn eller annan släkting kan Du alltid själv att välja om Du önskar vit eller svart slips.

Ljus klädsel

Det är inte helt vanligt, men ibland förekommande, att man påbjuder ljus klädsel. Vi försöker informera om svårigheterna med denna typen av klädkod, eftersom många vill klä sig fint i kostym men inte äger en ljus kostym. Vi menar att om ljus klädsel påbjudes, är det vedertaget att komma i såväl jeans som andra ljusa byxor, gärna med en ljus eller grå kavaj men det går bra även om denna skulle vara svart. Gärna en slips av det ljusare eller färggladare slaget. Det går bra utan slips också.

Valfri klädsel

Valfri klädsel innebär att gästernas klädsel är just valfri. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt att göra det.
Barn kan alltid ha sina finkläder. Vår rekommendation när det står ”valfri klädsel” i dödsannonsen, är vårdad klädsel. Familjens mening är att Du i stort sett kan komma som Du är. Hela och rena kläder bör vara vedertaget. Tänk på att det aldrig är fel att klä sig bättre än vad klädkoden föreskriver. Ibland känns det helt enkelt bättre att klä sig i kostym eller kavaj om man anser att det passar till ändamålet. Vill man vara lite ”friare” i klädseln kan man istället för vit skjorta och mörk slips klä sig i ljusare och gladare färger. Valfri klädsel är inte att förknippa med ”ljus klädsel”. Här påbjudes inte någon särskild klädsel utan den är just valfri. Man kan därför klä sig i traditionell och svart klädsel även när valfri klädsel påbjudes.